top of page

VRSTE ČELAD

MOOR-P BAND:

Predstavlja osnovni tip korekcijske čelade za zaležano glavo. Izdelana je iz dveh plasti mehkega materiala, kar omogoča daljšo uporabo čelade, saj ima več materiala, ki se lahko prilagaja. Vseeno je tudi osnovni tip lažji od ostalih konkurenčnih čelad na trgu, saj se pri MOOR P BANDU uporablja lažji material.

MOOR-P BAND LITE:

Je ena izmed najlažjih čelad za korekcijo zaležane glave na tržišču. Teže navadnih čelad se ponavadi gibljejo okoli 180-220 g, MOOR-P BAND LITE čelada pa tehta le 115-125 g. To je veliko olajšanje od nepotrebne teže na glavah naših dojenčkov.

MOOR-P BAND AIR:

Najbolj odprt tip čelade, ki je trenutno tudi največkrat uporabljen. Omogoča velike odprtine čelade in glavo omejuje le na minimalno potrebnih mestih. Poleg tega je čelada perforirana po celem, kar omogoča še večjo zračnost čelade, ter zmanjša potenje vašega malčka. Ta tip izvedbe je mogoč v kombinaciji z MOOR P bandom ali pa tudi v LITE izvedbi. 

Starši si lahko izberejo več različnih izvedb čelad, ki jim jih predstavi strokovni tim. Razlikujejo se po obliki, zračnosti in teži. Osnovna barva je bela, izbirati pa je možno tudi različne barvne vzorce.

Živimo v času, v katerem smo zelo pozorni na zdravje in izgled naših otrok. Zavedamo se, da družba že zelo zgodaj rada stigmatizira posameznika, še posebno je to pogosto, če je posebnost vizualno očitna.

 

Plagiocefalija je ena od vidnih deformacij in če ni zdravljena, človeka spremlja celo življenje.  Nikakor ni prijetno, če dekle, ali kasneje v zrelih letih ženska, ne more imeti pričeske kakršno si želi. Nenazadnje tudi moškim ni prijetno, posebno v zrelih letih, ko se pojavi plešavost ali ko se odloči za kratko frizuro ali celo pobrito glavo.

 

V primeru nekorigirane plagiocefalije si tega marsikdo ne more privoščiti, saj pritegne prenekateri začuden pogled. Težave se pojavijo lahko tudi pri nošenju očal zaradi obrazne nesimetrije. Naslednji problem so športne čelade, ki se ne prilegajo ustrezno na glavo. To je le nekaj težav, ki se lahko pojavijo že v zgodnjem otroštvu in trajajo celo življenje.

mama in dojenček

je brezpredmetno, saj so vzroki lahko različni, nikakor pa niso starši (vsaj večina) zavestno ustvarili pogojev za razvoj deformacije.

​Pomembno je, da starši spoznajo problem in po možnosti ukrepajo.

Ukvarjanje z vprašanjem 

"Kaj sem naredil/a narobe,

da ima moj otrok zaležano glavo?"

V primeru, da preventivni ukrepi niso bili učinkoviti, je edina neinvazivna možnost za korekcijo uporaba korekcijske čelade. Ta način korekcije je v svetu uspešen in dobro uveljavljen in je stalna praksa uglednih otroških klinik.

MOOR čelade so izdelane individualno po modelu iz termplastičnega čvrstega materiala in se zapenjajo s trakom (ježek). V notranjosti so oblazinjene z mehko penastim materialom, ki se prilagaja tekom rasti dojenčkove glave. Čelade so v celoti oblikovane tako, da zagotavljajo rast glave v pravilno smer in so popolnoma neškodljive za razvoj otroka. Vsi materiali so namenjeni izdelavi medicinskih pripomočkov in so dermatološko ustrezni-ne povzročajo alergij. 

Čelada je ortotični pripomoček, ki se izdela individualno za vsakega otroka in je učinkovita le od 4. do 18. meseca starosti dojenčka. 

Povprečen čas korekcije s čelado je običajno 3 do 6 mesecev, odvisno od starosti otroka in stopnje nesimetrične oblike glave.

Čelado je potrebno nositi čim več. Za maksimalni učinek jo dojenčki običajno nosijo 21-23 ur na dan. 

dojenček s čelado v rokah
dojenček s čelado na glavi

Za  odvzem mere se uporablja optični 3D skener, tako da ni potrebno mavčenje. Vsaka čelada je digitalno obdelana, kar omogoča natančno izdelavo. 

Po vsakem 3 mesečnem obdobju nošenja čelade se dojenčkovo glavo ponovno preskenira in primerja z začetnim stanjem. Le tako lahko objektivno določimo stopnjo popravka glave. Foto primerjava je v večini primerov subjektivna in nenatančna. 

POSTOPEK KOREKCIJE S KOREKCIJSKO ČELADO

V sodelovanju z lečečim zdravnikom se izdela časovni načrt korekcije oblike dojenčkove glave, nato pa se čelado individualno izdela po modelu otrokove glave. Čelada na glavico nikjer ne pritiska, zgolj omeji prostor za rast v določeno smer in istočasno omogoči rast drugega dela glave v drugo stran, kjer je puščen dodaten prostor v čeladi.

Celoten postopek od meritve do končne namestitve opravi naš dipl. ing. ortotike z dolgoletno prakso in poglobljenim znanjem korekcij glave pri dojenčku.

Za uspešno korekcijo je potrebno več faz:

 

1. Meritev

 

Ob meritvi se pogovorimo o ortozi, njeni estetiki, načinu nošenja, čiščenja in ostalih vprašanjih, ki se pojavljajo staršem otroka s plagiocefalijo. Za meritev edini v Sloveniji uporabljamo najsodobnejši 3D optični skener, tako da je mučno in neprijetno mavčenje preteklost.  Meritev,  vključno s pogovorom o sami ortozi, nošenju in ostalih vprašanjih, ki se pojavljajo staršem  traja približno 60 min, samo skeniranje pa 1-2 minuti. Za dojenčka postopek ni naporen, niti neprijeten. Škodljivih vplivov skener nima.

 

2. Preizkus in nameščanje

 

Pred dokončno namestitvijo je potreben preizkus čelade, pri katerem preverimo ustreznost korekcije ter dokončno določimo njeno obliko. Opravijo se še morebitni popravki, prilagodijo robovi, ki za dojenčka nikakor ne smejo biti moteči. Ortozo se po preizkusu še estetsko dokonča in dokončno namesti na dojenčka. Postopek preizkusa in namestitve ortoze se načeloma opravi skupaj v enem dnevu, na željo staršev pa lahko tudi ločeno. 

 

3. Kontrola

 

Ker otroška glavica hitro raste, je potrebno redno spremljanje ustreznosti čelade in po potrebi

sprotno prilagajanje. Da se zagotovi maksimalna natančnost, kontrolo izvaja naš ing. ortotike na približno 3 tedne. Navadno se termine določi vnaprej ob namestitvi čelade. Po preteku 3 mesecev nošnje čelade se ponovno opravi 3D optični sken glave. Pridobljene podatke se primerja s prvim skenom, kjer objektivno določimo in ugotovimo uspešnost korekcije s čelado. Če je dobljen rezultat zadovoljiv, se nošenje čeladice preneha. Uporaba čelade se lahko podaljša, če je to potrebno oz. se v primeru zelo velikih deformacij izdela še eno čeladico.

KOREKCIJA

ZALEŽANE GLAVE

bottom of page